Uprawa kawy
Uprawa kawy wymaga odpowiednich warunków klimatycznych i troski w całym procesie jej pozyskiwania. Najbardziej popularna na świecie Arabika uprawiana jest w gorącym klimacie subtropikalnym. To właśnie tam ziarna mają najlepsze warunki do rozwoju. Panujące tam warunki sprawiają, że w jednym sezonie rośliny rosną, a w kolejnym dojrzewają. Ziarna kawowca kochają również mokry klimat tropikalny – wilgoć pozwala na całoroczne owocowanie rośliny. Warto wiedzieć, że kawa uprawiana jest na wysokościach od 600 do aż 2000 m.n.p.m. Zanim jednak ziarna będą gotowe do podróży do naszych domów, muszą przejść skomplikowany proces palenia. To właśnie on jest kluczem, dzięki któremu prawdziwi mistrzowie kawy wydobywają głębię jej smaku.
Sposoby palenia kawy
Wyróżnia się cztery podstawowe sposoby palenia kawy: jasny, średni, średnio ciemny i ciemny. To właśnie od stopnia jej wypalenia zależy ostateczny smak i aromat, a także kwasowość i goryczka. Dowiedz się, czym różnią się podstawowe sposoby palenia kawy, a podczas kolejnej wycieczki do sklepu będziesz mógł poczuć się jak prawdziwy znawca.
Jasne palenie kawy
Jasne palenie kawy – przebiega w temperaturze około 200 stopni Celsjusza. Po takim wypaleniu kawa charakteryzuje się dużą zawartością kofeiny i jednocześnie łagodnym smakiem. Barwa napoju może nieco przypominać herbatę. Ziarna nie są pokryte olejkiem eterycznym, ponieważ proces palenia kawy trwa zbyt krótko, aby mogły wydostać się na powierzchnię. Ten sposób palenia sprawdza się szczególnie w przypadku kaw, pochodzących z Afryki, ponieważ pozwala na zachowanie ich odrobinę cytrusowego, orzeźwiającego aromatu.
Średnie palenie kawy
Średnie palenie kawy – jest to zdecydowanie najpopularniejszy sposób palenia kawy. Pozwala na zachowanie idealnej równowagi pomiędzy zawartością kofeiny a smakiem. Przebiega w temperaturze 210-220 stopni Celsjusza, a z ziaren uwalniają się olejki eteryczne. Smak kawy, palonej sposobem średnim, pozostaje subtelny, ale goryczka jest już wyczuwalna. Jest ona nieco słodsza niż kawa, palona sposobem jasnym.
Średnio ciemne palenie kawy
Średnio ciemne palenie kawy – niektórzy traktują tę metodą jako jeden z podstawowych sposobów palenia kawy, inni natomiast nie. Średnie palenie kawy odbywa się w temperaturze pomiędzy metodą średnią a ciemną. Metoda ta pozwala zlikwidować kwasowość, zachowując jednocześnie delikatny posmak goryczki.
Ciemne palenie kawy
Ciemne palenie kawy – odbywa się w temperaturze od 225 do 250 stopni Celsjusza. Po takim paleniu ziarna są błyszczące, niemal czarne. Znika pierwotny smak kawy, jest on bardzo intensywny, z mocną goryczką. Na skutek palenia uwydatnia się dymny posmak. Wiele kaw palonych ta metodą charakteryzuje się aromatem czekolady lub orzecha – jest to skutek palenia w wysokiej temperaturze. Warto wiedzieć, że taki sposób palenia niemal całkowicie usuwa kofeinę z ziaren.
Każda z opisanych metod palenia kawy ma swoje wady i zalety, trudno jednak jednoznacznie określić, która jest najlepsza. Zależy to przede wszystkich od indywidualnych preferencji smakowych. Warto spróbować każdego z tych rodzajów kawy i przekonać się, która najbardziej odpowiada Twoim kubkom smakowym.
Palenie kawy w domu
Jeśli lubisz eksperymentować, możesz spróbować palenia kawy w domu. Nie jest to skomplikowane – potrzebujesz jedynie piekarnika z funkcją termoobiegu. Ziarna wysyp na blachę i pal je przez dziesięć minut w wybranej temperaturze. Kiedy zaczną pękać, palenie dobiegło końca. Cały proces trwa około dziesięciu minut. Warto przemieszać je co jakiś czas, aby wypaliły się równomiernie.